ponedjeljak, 26. studenoga 2012.

Sniženje PDV-a neće potaknuti velike turističke investicije, nisu to velike svote

Kako gledate na činjenicu da država počinje naplaćivati koncesiju za turističko zemljište, a koncesijskih ugovora i dalje nema?
Naravno da bismo voljeli živjeti u uređenoj državi u kojoj se naplata temelji na potpisanom ugovoru. No, Zakon o turističkom zemljištu koji je trenutačno na snazi propisuje da se jedan dio naknade za korištenje zemljišta može naplatiti i bez ugovora o koncesiji i mi ćemo se toga pridržavati. Ponavljam, očekujemo brzo i korektno rješavanje pitanja turističkog zemljišta, s ciljem novih ulaganja i u korist razvoja hrvatske turističke ponude stanovi Zagreb.

Hrvatski turizam dobiva strategiju razvoja do 2020. koja predviđa udvostručenje prihoda. Je li to realno u samo osam godina?
Da bismo ostvarili tako ambiciozne ciljeve, puno se toga treba poklopiti, od početka primjene strategije do korištenja sredstava iz europskih fondova, zatim zakonski okviri koji potiču ulaganja pa razvoj destinacija kvalitetnijim upravljanjem destinacijama. Sve to treba dovesti do konkurentnog povrata na ulaganja, a onda možemo očekivati znatna ulaganja u gradnju novih kapaciteta što bi pomoglo dosizanju navedenih brojki. Valamar je u zadnjih deset godina organski udvostručio prihode, dakle praktički bez novih kapaciteta, što nam govori da su ove brojke dostižne ako se ostvare potrebni preduvjeti. ...

Nema komentara:

Objavi komentar