utorak, 14. rujna 2010.

Novogradnja i starogradnja: prednosti i mane

Na zagrebačkom tržištu ponuda stanova nikad nije bila veća i raznolikija. Unatoč tome, ili baš zato, odluka o izboru nije laka jer svi oni koji se odlučuju na investiciju života, pogotovo u ovim teškim vremenima, suočavaju se s nizom pitanja na koja nema jednoznačnih odgovora. Primjerice, je li bolje kupiti stan u novogradnji ili stariji stan, u centru, nekom rubnom gradskom naselju ili u okolnim gradićima, i kako ti faktori utječu na cijenu?

Odgovore na neka od tih pitanja u zagrebačkim je agencijama potražio City24.hr, mreža portala za nekretnine u istočnoj i srednjoj Europi koji pokriva i Hrvatsku, dio skandinavske medijske kuće Alma Media iz Finske.

Temeljno je pitanje novogradnja ili starogradnja?
Novi stanovi mogu lijepo izgledati, ali i biti loše građeni i nekvalitetniji od stanova iz 70-ih, 80-ih godina ili onih s početka prošlog stoljeća. Razlika u kvaliteti između novih i starih stanova u većini je slučajeva golema. U starogradnjama su, primjerice, uglavnom zajednički vodomjeri i grijanje na toplanu pa stanar ne može štedjeti i tako utjecati na potrošnju kao u novim zgradama, u kojima svaki stan ima svoja brojila

Materijali koji se danas ugrađuju znatno su kvalitetniji nego oni prije dvadeset i više godina - govori Bernarda Sočev iz Euro-interijera. Nove tehnologije uistinu su donijele velike poboljšice u stanogradnji na koje su investitore obvezali i hrvatski su tehnički propisi. No kako svaki investitor nastoji pri gradnji postići što veće uštede, pa i u količini primjene novih tehnologija, novogradnje u tom kvalitativnom smislu ne mora nužno odražavati dosegnutu razinu tehnološkog razvoja- smatra Rumica Baranović iz agencije Sedamnaest.

Stare su zgrade češće građene prirodnim materijalima, stanovi su razmjerno prostraniji, u njima čovjek ima osjećaj postojanosti, stabilnosti, dugotrajnosti... pa su u funkcionalnom i duhovnom smislu nekako ugodniji. Gledajući kvalitetu na taj način, starogradnja je u prednosti nad novogradnjom - ističe R. Baranović te dodaje daje kvaliteta složen pojam pa se, gledajući različite aspekte stanovanja i života, relativizira i razlika kvalitete između novog i starog stana. I novogradnje i starogradnje imaju svoje prednosti- tvrdi i Maja Borovec iz agencije Basics

Prednosti novogradnje su novi materijali, ali i mogućnost, kupuje li se stan u fazi gradnje, da ga kupac prilagodi stan vlastitim željama i potrebama. Starogradnja pak ima debele zidove, visoke stropove. Prednost su novih stanova kvalitetniji materijali i nove građevne tehnologije gradnje često je presudna lokacija, bilo da je riječ o centru grada, bilo o naselju s kompletiranom komunalnom i društvenom infrastrukturom. Sve to, dakako, utječe i na cijenu stana.

No ne bi se smjeli zanemariti ni relativno česti paradoksalni slučajevi, upozorava Baranović, kad kupac iz svojih emotivno subjektivnih razloga, neovisno o stvarnoj kvaliteti, želi kupiti upravo određenu nekretninu bez obzira na realnost cijene. U takvom slučaju je i cijena opravdana jer, smatra Baranović, tržišna cijena nije ništa drugo nego refleks proporcionalan snazi želje kupaca da kupe određene nekretnine.

U svakom slučaju, zaključuju sugovornice, nužna je pomoć stručnjaka koji će vidjeti prednosti i mane nekog stana koje laik ne vidi bio on novi ili stari.

Izvor/autor: Večernji list/PressCut

1 komentar: