utorak, 31. svibnja 2016.

Bomark Pak iz Ludbrega otvorio novi pogon vrijedan 30 milijuna kuna

Bomark Pak jedan je od većih proizvođača stretch folija (tankih, čvrstih i vrlo rastezljivih folija za omatanje) u jugoistočnoj Europi.
Tvrtka Bomark Pak iz Ludbrega, u utorak je završnom konferencijom službeno dovršila ulaganje u izgradnju i opremanje tvornice za proizvodnju papirnih cijevi, vrijedno gotovo 30 milijuna kuna.
Zahvaljujući vlastitim i sredstvima iz EU fondova,  Bomark Pak je izgradio novu proizvodno-skladišnu halu opremljenu najmodernijim strojevima za proizvodnju papirnih cijevi. Pritom je zaposleno desetak novih djelatnika.
Projekt je započeo u rujnu 2014. godine i trajao 21 mjesec, a njegova ukupna vrijednost je 29,9 milijuna kuna.
Od toga je 11,2 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstvima Europske unije, u sklopu Operativnog programa regionalna konkurentnost 2007.-2013 nekretnine Zadar

četvrtak, 26. svibnja 2016.

Legla zaraze u trgovačkim centrima: košare i kolica pune su opasnih bakterija

"Čistoća kolica i košara koje kupci koriste u trgovinama za samoposluživanje je uvijek predmet službene kontrole, jer su dio opreme trgovine. Tijekom svakodnevne službene kontrole objekta koji posluje s hranom utvrđuje se higijensko stanje objekta, kolica i košara", pojašnjavaju iz Ministarstva.
Uvjeravaju da njihovi inspektori to vrlo revno kontroliraju, nisu rekli i koliko često na tjednoj ili mjesečnoj bazi, ali lopticu odgovornosti prebacuju na trgovce.
"Obveza subjekta u poslovanju s hranom je da implementira i trajno provodi sustav samokontrole na načelima HACCP- sustava. Istim su propisane operativne upute pranja i čišćenja opreme (kolica i košara). Svakodnevne kontrole propisanih procedura čišćenja treba provoditi subjekt u poslovanju s hranom koji je odgovoran za čistoću objekta, kolica, košara i ostale opreme. Službenom kontrolom se također provodi nadzor nad čistoćom objekta i opreme i sukladno utvrđenom činjeničnom stanju poduzimaju zakonom propisane mjere", poručili su iz Ministarstva zdravlja.
"U našim trgovinama se velika pažnja polaže čistoći i urednosti svih segmenata maloprodajnih lokacija što uključuje i košare i kolica za kupce. Upravo zbog toga čistoća kolica i košara prodavaonice redovna je stavka interne kontrole te je regulirana nizom internih procedura", naveli su u pisanom odgovoru iz jednog trgovačkog lanca.
Iz drugoga bili su nešto konkretniji s objašnjenjem da u 'svojim supermarketima košare i kolica za kupovinu čiste i peru jednom tjedno, a po potrebi i češće po uočavanju bilo kakve nečistoće'. Ovdje pak, za razliku od prethodne konkurencije, spominju i vanjske kontrole nadležnih službi.
Ipak, da to nije česta praksa sanitarne inspekcije uočljivo je iz odgovora iz trećeg lanca.
"Čistoća košara i kolica za kupce redovito se interno provjerava i osigurava. Nemamo saznanja o provjeri od strane eksternih nadležnih tijela",  rekli su.
Iz svega je očito da neki trgovci već duže vrijeme nisu vidjeli sanitarnog inspektora koji bi zavirio u njihova kolica i košare, te da im je ostavljeno da se njihovom čistoćom sami bave,
kada to slobodno procjene, piše Slobodna nekretnine Trešnjevka Zagreb

utorak, 24. svibnja 2016.

Stotinu imotskih vila s bazenom puno 20 tjedana


Još trebamo raditi na ponudi i promociji sadržaja koje imamo, pa ćemo ove godine organizirati besplatne turističke ture, kaže Luka Kolovrat, direktor TZ-a.
U deset godina broj smještajnih objekata u imotskom kraju porastao je s dva na stotinu, a uz oko šest milijuna eura ulaganja u obnovu starih obiteljskih kuća,
broj noćenja s dvije tisuće na barem 30 tisuća, koliko očekuju u ovoj godini. Usto, imotski kraj hrvatski je rekorder u povlačenju bespovratnih sredstava koje
daje javni sektor za razvoj turističkih sadržaja i infrastrukture, zbog čega rijetko koja kuća tamo nema bazen nekretnine Zagreb

petak, 20. svibnja 2016.

Oštar pad građevinskih aktivnosti u Europi u ožujku

LUXEMBOURG - Građevinske aktivnosti u Europskoj uniji ponovo su smanjene u ožujku, najsnažnije u gotovo dvije godine, pritisnute oštrim padom aktivnosti u sektoru niskogradnje, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. Aktivnosti u građevinskom sektoru EU smanjene su u ožujku 1,4 posto na mjesečnoj razini, najviše od svibnja 2014. U veljači su prema revidiranim podacima Eurostata pale 0,6 posto.
Uteg im je bio sektor niskogradnje koji je zabilježio pad aktivnosti na mjesečnoj razini za 2,9 posto, nakon 0,7-postotnog smanjenja u prethodnom mjesecu. U sektoru visokogradnje tempo pada udvostručen je s 0,5 na 1,1 posto, izračunali su u Eurostatu.
I građevinski sektor eurozone zabilježio je izrazitiji pad aktivnosti u ožujku, za 0,9 posto, što je njihov najveći pad u nešto više od godinu dana. U veljači aktivnosti su prema revidiranim podacima Eurostata smanjene 0,6 posto.
Pritom su aktivnosti u sektoru visokogradnje smanjene 0,8 posto, kao i u veljači. U sektoru niskogradnje pad je oštro pojačan, na dva posto, s 0,3 posto u veljači.
Među zemljama EU čijim je podacima EUROSTAT raspolagao, najoštriji je pad aktivnosti u građevinskom sektoru u ožujku na mjesečnoj razini zabilježila Slovenija, za 8,5 posto. Slijedi Če0ška s padom aktivnosti građevinskog sektora za 6,3 posto.
Višu razinu građevinskih aktivnosti zabilježile su samo Švedska, za 3,5 posto, Francuska, za 1,2 posto, i Nizozemska, za 0,9 posto.
Hrvatska nije dužna dostavljati mjesečne podatke o građevinskim aktivnostima a EUROSTAT nije raspolagao podacima za prvo ovogodišnje tromjesečje.
Pad aktivnosti i na godišnjoj razini
Na godišnjoj su razini aktivnosti u građevinskom sektoru EU u ožujku smanjene 1,4 posto, što je njihov najsnažniji pad od svibnja 2013. U veljači poskočile su 3,0 posto, pokazuju revidirani podaci Eurostata.
Pritom je sektor visokogradnje zabilježio stagnaciju aktivnosti, nakon 4,0-postotnog rasta u veljači. U niskogradnji pad je bio znatno snažniji i iznosio je 7,5 posto, U veljači aktivnosti su smanjene 1,5 posto.
Posustale su i aktivnosti u građevinskom sektoru eurozone, koje su u ožujku pale za 0,5 posto, nakon revidiranog 3,4-postotnog skoka u prethodnom mjesecu.
Pritom je visokogradnja zabilježila stagnaciju, nakon 3,9-postotnog skoka u mjesecu ranije. U sektoru niskogradnje aktivnosti su smanjene 2,9 posto, nakon što su u veljači uvećane 0,9 posto.
Među zemljama čijim je podacima europski statistički ured raspolagao najviše su u ožujku na godišnjoj razini smanjene aktivnosti u građevinskom sektoru Slovenije, za 36,7 posto. Slijedi Mađarska s padom aktivnosti za 33,9 posto, te Poljska, gdje su se smanjile za 14,9 posto.
Višu razinu građevinskih aktivnosti u odnosu na prošlogodišnji ožujak zabilježile su Švedska, za 16,4 posto,
Nizozemska, za 6,3 posto, Njemačka, za jedan posto, i Španjolska, za 0,4 posto stanovi prodaja Sućidar

utorak, 17. svibnja 2016.

Umjesto Eutelsata moguća prodaja ostatka HT-a

Pokrenut će se i prvi krug prodaje udjela u porečkoj Agrolaguni, čiji je većinski vlasnik Agrokor Ivice Todorića.
U prvom valu privatizacije koju je najavio premijer Tihomir Orešković, pored dionica Končara i još nekoliko financijski vrjednijih vlasničkih udjela, Upravno vijeće Centra za prodaju i restrukturiranje razmatralo je i odluku o prodaji preostalih dionica koje država posjeduje u Hrvatskom telekomu.
No, prema službenom priopćenju danom nakon trosatne sjednice, saznaje se tek kako "će se s prodajom dionica HT-a zastati". Prema podacima iz službenog Registra državne
imovine u vlasništvu RH je preostalo još 959.058 HT-ovih dionica ili 1,17 posto. Prema kretanju cijene dionice na Zagrebačkoj burzi njihovom prodajom država bi mogla
ubrati najmanje 134 milijuna kuna. Upravo jučer provedena je i isplata dividende HT-ovim dioničarima za 2015., a po dionici ona je iznosila 6 kuna.
To znači da je državi s tog osnova na račun sjelo nešto više od 5,75 milijuna kuna.
Najnovije povlačenje iz vlasništva u HT-u pokrenuto je planom upravljanja državnom imovinom i odlukama državne administracije još iz 2014., temeljem koje je još potkraj prošle godine prodano na Zagrebačkoj burzi ukupno 500.000 dionica HT-a u deset paketa, pa je udjel RH u HT-u smanjen s 1,78 posto, uz prihod od 72,8 milijuna kuna.  Što su razlozi odluke o zaustavljanju prodaje preostalih dionica HT-a, službeno nije pojašnjeno, no, kako je trenutno sve u upravljanju državnom imovinom usmjereno ka ostvarivanju prihoda za smanjenje proračunskog deficita i dovođenje javnog duga u zadane okvire, izgledno je da bi se ova odluka već na idućoj sjednici Upravnog odbora mogla promijeniti.
Tim više što je jedan od glavnih aduta u prvoj privatizacijskoj listi, dionica Eutelsat Communicationsa značajno pala na Pariškoj burzi, nakon što su iz tvrtke objavlili da u tekućoj financijskoj godini 2015./2016. bilježe stagnaciju prihoda na godišnjoj razini, te da zbog niza nepovoljnih utjecaja za narednu poslovnu 2016./2017. umjesto ranijih procjena 4 postotnog rasta očekuju pad prihoda od 1 do 3 posto. Tako je i cijena dionice tog satelitskog operatera ekspresno s više od 28 eura pala na jučerašnjih 18 eura. Time se i očekivani učinak prodaje te dionice s 220 milijuna kuna u par dana stopio na nešto više od 140 milijuna kuna.
Kako će se to odraziti na već usvojenu odluku države i hoće li prolongirati i prodaju Eutelsatovih dionica ili ih zamijeniti prodajom HT-ovih, službeno još nema informacija. Inače, u prvi privatizacijski krug uz Končar, Eutelsat, Sunčani Hvar, te hotele Imperial, Maestral i HTP Korčula Upravno vijeće CERP-a dalo je odobrenje i za traženje kupaca za dionice još nekoliko tvrtki iz portfelja. Konkretno, pokrenut će se prvi krug za prodaju udjela u porečkoj Agrolaguni, čiji je većinski vlasnik Agrokor Ivice Todorića, a u kojoj država ima 14 posto dionica. U prvi krug ide i 5-postotni udjel u DTR-u, te u Autoprijevozu Otočac, koji je u većinskom vlasništvu riječkog Autotransa,  
u kojemu država posjeduje 14 posto, te 16,55 posto dionica Poljoprivrede Lipik iznajmljivanje stanova Beograd 

petak, 13. svibnja 2016.

Pored Vlaića i Dubravko Štimac ulazi u Nadzorni odbor Končara

Štimac je i šef Nadzornog odbora Podravke, predsjednik Nadzornog odbora Zagrebačke burze te član NO-a tvrtke Adriatic Motorways d.d. za upravljanje i održavanje autocesta i naplatu cestarine. Vlaić je također na funkciji nadzornika Podravke i Adriatic Motorwaysa.
Skupština dioničara Končara odgođena je za 10. lipanj (bila je zakazana na 31. svibanj), no sad je dnevni red dopunjen i prijedlozima odluke o opozivu šest nadzornika, zbog isteka mandata, kao i izboru novih.
Zvučno ime koje se predlaže za novog člana NO-a svakako je Ivan Baketa, novi savjetnik za nacionalnu sigurnost prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, poznat i kao njegov bivši poslovni suradnik u ugašenoj tvrtki Soboli. U NO-u Končara također će ući Tomislav Šerić, bivši predsjednik uprave HEP-a, te Roko Vuletić, predsjednik HUP-ove Udruge nautičkog sektora, dok će Nenad Filipović, s obzirom na aktualni mandat člana NO-a kao i u slučaju nastavka obnašanja na istoj funkciji Petra Vlaića, ostati stari-novi nadzornik. Navedeni članovi Nadzornog odbora biraju se na rok od četiri godine,
odluka o njihovu izboru stupa na snagu s danom donošenja, a u  primjenu kreće 4. srpnja. nekretnine

srijeda, 11. svibnja 2016.

Džeko i Ibričić grade elitne apartmane u Podstrani

SPLIT - Bivši igrač Hajduka Senijad Ibričić i Edin Džeko, reprezentativac BiH i trenutačni prvotimac talijanske Rome, grade luksuzni turistički objekt u Grljevcu kod Splita. Potvrdio je to splitski odvjetnik Željko Parčina koji zastupa investitorsku tvrtku znakovitog imena "Dž. E. I.", koja je u vlasništvu obitelji sportskog dvojca. - Obitelji Ibričić i Džeko su ulagači, a riječ je o šest stambenih jedinica s pogledom na more - rekao je Parčina za Slobodnu Dalmaciju.
Prema projektu tvrtke "Velcon Projekt", građevinari "Visokog potkrovlja" u Podstrani podižu višekatnicu s pogledom na Brački kanal u koju bi prvi kupci atraktivnih kvadrata trebali useliti krajem ove godine ili do ožujka iduće godine, ovisno o dinamici obavljanja radova. Prema riječima odvjetnika Parčine, već postoji niz zainteresiranih domaćih i stranih kupaca.
Budući da se radi o objektu udaljenom samo dvadesetak metara od plaže, cijena će zasigurno biti visoka. Prema stručnim procjenama trgovaca nekretninama, cijena na takvoj lokaciji kreće se između 2000 i 2500 eura po četvornom metru. Iako pravni zastupnik investitora iz nogometnog miljea nije htio otkrivati financijske detalje, jasno je kako je riječ o milijunskom projektu.
Nogometnom dvojcu iz susjedne nam države, Podstrana se učinila idealnom lokacijom za realiziranje objekta u kojem će vlasnici stanova moći uživati
u pogledu na more i mirnom okruženju, udaljenom samo osam kilometara od središta Splita iznajmljivanje stanova Pantovčak

petak, 6. svibnja 2016.

Grad Poreč je sjedište hotelskih divova Valamar Rivijere i Plave lagune

Samo dvije najveće tvrtke u Poreču, Valamar i Plava laguna, akumuliraju godišnji prihod od gotovo dvije milijarde kuna.
Poreč je jedan od sinonima hrvatskog turizma i jasno je da je većina gospodarske aktivnosti u tom gradu vezana upravo za tu djelatnost.
Da je tome tako, svjedoči i činjenica da najveći udio u strukturi djelatnosti imaju trgovina na veliko i na malo te auto i brodski servisi,
dok najviše zapošljavaju trgovačka društva u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane.
Prema posljednjim službenim podacima, u Poreču je raspoloživo nešto više od 24 tisuće postelja, a njavići udio otpada na hotele, 37,5 posto, a nakon toga dolaze apartmani su udjelom od 32 posto. Oko 40 posto kapaciateta je u rangu tri zvjezdice, a 35 posto ih ima četiri zvjezdice. Gosti se u Poreču prosječno zadžavaju 6,5 dana, a najveći udio imaju Nijemci s 28,2 posto te Austrijanci s 11,3 posto. S druge strane, najduži boravak ostvaruju gosti iz Rusije sa prosječnim boravkom od 10,45 dana,
a nakon njih slijede gosti iz Nizozemske s boravkom od 8,78 dana nekretnine Rijeka

utorak, 3. svibnja 2016.

Kako će se obračunavati porez umjesto komunalne naknade

Kod razrezivanja komunalne naknade nije se uzimala u obzir vrijednost nekretnine. Tako je, primjerice, vlasnik raskošne vile plaćao istu komunalnu naknadu kao i vlasnik oronule kuće jednake površine smještene u istoj zoni.
Ubuduće bi formula za obračun komunalne naknade, uz koeficijente za lokaciju, uključivala koeficijente za starost i stanje nekretnine. To znači da će u gornjem slučaju veći porez platiti vlasnik vile. Isto tako, vlasnici stanova u novogradnjama plaćat će veću komunalnu naknadu nego vlasnici stanova u starijim zgradama.
Vlasnici vikendica sada plaćaju i komunalnu naknadu i tzv. porez na kuće za odmor. Ubuduće će plaćati samo porez koji će uključivati sadašnju komunalnu naknadu, a čija visina će se također razlikovati ovisno o starosti i stanju nekretnine.
Jednostavni porez koji se uvodi u prvoj fazi plaćat će svi oni koji već plaćaju komunalnu naknadu, što znači da će se oporezivati stambeni prostori, poslovni prostori i garaže te građevinsko zemljište koje služi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti. Uvođenje poreza zahvatit će i vlasnike građevinskog zemljišta, a oni do sada u pravilu nisu plaćali komunalnu naknadu.
Uz promjenu kriterija oporezivanja, predviđa se restriktivniji pristup poreznim olakšicama. Tako eventualna oslobođenja od poreza više neće biti u nadležnosti lokalne samouprave, nego će biti regulirana zakonom.
Prihodi od poreza na nekretnine i dalje će pripadati jedinicama lokalne uprave i samouprave, a nakon predviđenih promjena u oporezivanju očekuje se povećanje prihoda do 15 posto,
što na godišnjoj razini iznosi oko 300 milijuna kuna novogradnja Jarun

ponedjeljak, 2. svibnja 2016.

Komunalna naknada raste do 15% i drukčije se obračunava

ZAGREB - Plan je Vlade da se porez na nekretnine uvede u dvije faze. Prva će biti "podebljana" komunalna naknada koju i sada plaćaju vlasnici stambenog i poslovnog prostora te garaža, a tek manjim dijelom i vlasnici građevinskog zemljišta.
Za stan od 50 kvadrata u Zagrebu godišnja je komunalna naknada oko 450 kuna, u Šibeniku 400, a Krapini oko 200 kuna. Godišnje se od komunalne naknade u
budžete jedinica lokalne samouprave sliju oko dvije milijarde kuna, a još jedna milijarda kuna naplati se i od komunalnih doprinosa stanovi Čukarica