utorak, 29. ožujka 2016.

Rijeka europska prijestolnica kulture 2020.

Proces selekcije trajao je gotovo dvije godine i odvijao se putem Ministarstva kulture. Na poziv objavljen u lipnju 2014., prijavu je do travnja 2015. podnijelo devet zainteresiranih gradova. Povjerenstvo stručnjaka je, nakon evaluacije, u svibnju 2015. preporučilo četiri za drugi natječajni krug. Uz gradove odabrane u drugi krug, za naslov su se još kandidirali Đakovo, Split, Varaždin, Zadar i Zagreb.
Svi gradovi odabrani u drugi krug ispunili su sve tražene kriterije programa, raspoređene u šest kategorija: doprinos dugoročnoj strategiji, europska dimenzija, kulturni i umjetnički sadržaj, sposobnost provedbe, doseg i upravljanje. Rijeka je prihvaćena kao luka različitosti, postindustrijski grad rada i migracija, koji stvara kreativnost i kulturu.
Europska prijestolnica kulture inicijativa je Europske unije kojoj je cilj istaknuti bogatstvo i raznolikost umjetničkoga razvoja europskih gradova, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju njezinih naroda i boljem međusobnom razumijevanju. Svake godine izabere se po jednan grad u dvije države članice EU -a pa će tako 2020.
uz Rijeku naslov ponijeti i jedan grad iz Irske, a on će se znati u srpnju nekretnine

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Zaba snizila kamate na nove stambene kredite

ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) snizila je kamatne stope na nove stambene kredite u kunama i na stambene kredite uz valutnu klauzulu u eurima, priopćila je Zaba u srijedu.
Kamatne stope u prosjeku su smanjene do 0,8 posto, a primjenjuju se od 21. ožujka na novoodobrene kredite i odnose se na kredite s fiksnom i promjenjivom kamatnom stopom te na kredite s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope, navodi se u priopćenju.
Iz Zagrebačke banke navode kako nove kamatne stope na eurske stambene kredite uz fiksnu kamatnu stopu iznose 4,50 posto godišnje na rok otplate od 5 godina, 4,70 posto godišnje na rok otplate od 7 godina i 4,90 posto godišnje na rok otplate od 10 godina.
Za eurske stambene kredite uz promjenjivu kamatnu stopu s rokom otplate do 30 godina nova kamatna stopa za klijente Zagrebačke banke je 4,70 posto, dok je za "zelene kredite" nova promjenjiva kamatna stopa 4,60 posto za klijente.
Za eurske stambene kredite u kombinaciji fiksne i promjenjive kamatne stope s rokom otplate do 30 godina, nove fiksne kamatne stope su 4,50 posto (razdoblje fiksnosti 5 godina),
4,70 posto (razdoblje fiksnosti 7 godina) i 4,90 posto (razdoblje fiksnosti 10 godina). Nove promjenjive kamatne stope za klijente Zabe u sva tri slučaja iznose 4,70 posto stanovi Rijeka

utorak, 22. ožujka 2016.

Valamar investira 196 mil. kuna u novi turistički resort

Valamar Riviera u destinaciju Rabac do 2018. planira uložiti 430 milijuna kuna
Nadzorni odbor Valamar Rivijere prošloga je tjedna odobrio 196 milijuna kuna vrijednu investiciju u Family Life Bellevue Resort u Rapcu.
Otvorenje resorta planirano je za 2017. godinu, a njime će se podići kvaliteta i broj smještajnih jedinica te kreirati novi dodatni sadržaji za goste, navode iz kompanije.
Projekt Family Life Bellevue Resort dio je strateškog razvojnog plana Rapca u jednu od vodećih odmorišnih destinacija u Hrvatskoj, ističu iz Valamara.
Valamar Riviera u destinaciju Rabac do 2018. godine planira uložiti ukupno 430 milijuna kuna
s ciljem repozicioniranja portfelja na četiri zvjezdice i "stvaranja ponude i doživljaja visoke dodane vrijednosti“ nekretnine Zadar

četvrtak, 17. ožujka 2016.

Čelnici Hrvatskih voda i Međimurskih voda u obilasku radova na uređaju za pročišćavanje

Generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić posjetio je danas Čakovec te je u pratnji direktora Međimurskih voda, Vladimira Topolnjaka obišao gradilišta na projektu "Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“ točnije radova vezanih uz rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) u ovoj aglomeraciji te na Kolektoru II, stoji u priopćenju.
Modernizacija uređaja za pročišćavanje jedna je od ključnih aktivnosti ovog, najvećeg infrastrukturnog projekta u Međimurskoj županiji,
procijenjene vrijednosti više od 273 milijuna kuna. Rekonstrukcijom će ukupni kapacitet uređaja iznositi 75.000 ekvivalent stanovnika
te će se modernizacijom postojećih građevina i opreme povećati efikasnost pročišćavanja na treći (najviši) stupanj pročišćavanja otpadnih
voda, uključivo s postrojenjem za obradu mulja.
Ovaj je zahvat nužan zbog osjetljivosti vodotoka Trnave, u koji se ispušta većina otpadnih voda na području aglomeracije a modernizacija i rekonstrukcija omogućit će da kapacitet UPOV-a obuhvaća predviđeno opterećenje uređaja tijekom sljedećih 30-ak godina. Ujedno će pročišćavanje otpadnih voda na području aglomeracije biti u potpunosti usklađeno s europskim standardima pročišćavanja otpadnih voda, posebice s EU Direktivom o pročišćavanju otpadnih voda.
Ugovor o rekonstrukciji i modernizaciji uređaja, koji je u punom pogonu još od 1999., potpisan je u siječnju prošle godine, a izvođač radova je konzorcij koji čine hrvatske tvrtke Končar-inženjering d.d. i Palir d.o.o. te slovenska tvrtka Hidroinžiniring d.o.o.. Nakon projektiranja, radovi na uređaju započeli su krajem studenog prošle godine te su do veljače ove godine izvedeni pripremni radovi na planiranim građevinama
te je završeno betoniranje temeljnih ploča nekretnine Split Dobri

utorak, 15. ožujka 2016.

U novu opatijsku plažu uloženo 3,5 mil. kuna

Nakon prestižnog kupališnog resorta “Lido”, otvorenog prošle sezone, ova će biti u znaku novog atraktivnog kupališta u blizini gradske luke.
Riječ je o Royal beachu – novoj opatijskoj atrakciji… Sunčališta na samome moru, bazeni za djecu iznajmljivanje stanova

ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

Zvonimir Boban gradi novi restoran

ZAGREB - Zvonimir Boban započeo je prije nekoliko dana s gradnjom montažnog, drvenog objekta u Zagrebu na mjestu gdje je stajao nedavno, bagerom srušeni, restoran 'Medvednica'. Istovremeno, policija je Državnom odvjetništvu prijavila 39-godišnjeg muškarca 'u vezi oštećenja tuđe stvari'. Riječ je o lokaciji na rotoru kod Bukovačke i Ulice Prilesje, a kako je tportal prije nešto više od mjesec dana pisao i objavio ekskluzivne fotografije bagera u akciji, Boban je tada policiji prijavio da mu je netko nepoznat srušio lokal, piše tportal.
S table postavljene na gradilištu može se iščitati da Boban izvodi radove na vraćanju ugostiteljskog objekta u prvobitno stanje, a sve u skladu s člankom 130. Zakona o gradnji i rješenju o izvedenom stanju izdanom u siječnju 2014. godine.
Prema navedenom članku Zakona, Boban za gradnju nije trebao građevinsku dozvolu jer se radi o vraćanju objekta u stanje kakvo je bilo prije rušenja stanovi prodaja Trešnjevka

ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Madraci iz Slavonskog Broda prema NASA-inoj recepturi

Referentna lista Pinije obuhvaća domaće hotele Westin i Sheraton, ali i norveški Radison.
I dok je u proteklih 20-ak godina pokleknula gotovo čitava hrvatska industrija namještaja, pogotovo veća poduzeća,
nastalo je niz malih tvrtki koje se više ili manje uspješno nose s moćnom inozemnom konkurencijom real estate Croatia

petak, 4. ožujka 2016.

Pogledajte kako izgleda najveći shoping centar u Dalmaciji

Danas se u 11 sati otvara vrata građanima koje sve do nedjelje osim kupovine i razgledavanja očekuju bogat program, nagradne igre i koncerti te besplatni gradski autobusni prijevoz.
Trgovački centar Mall of Split čiji je investitor tvrtka Mejaši prvi, smješten je na šest etaža i ima koncept Dioklecijanove palače tako da je podijeljen na četiri cjeline nekretnine Istra

srijeda, 2. ožujka 2016.

Vijugava stambena zgrada na Avenue de Saxe

Arhitekti su postojeći objekt samostana iz 19. stoljeća kombinirali s modernim dizajnom nove zgrade koju krasi ostakljena vijugava fasada
Nova ostakljena fasada koja vijuga poput valova na deveterokatnoj stambenoj zgradi u Parizu plijeni pažnju prolaznika na Aveniji de Saxe.
Zgrada je nastala zahvaljujući ideji arhitektonske kuće Emmanuel COMBAREL Dominique MARREC Architectes (ECDM) koja je imala zadatak osmisliti dizajn
peterokatnog bloka bivšeg samostana i izgraditi novu zgradu, donosi portal worldarchitecturenews.com stanovi Zamet