četvrtak, 28. svibnja 2015.

INA prodaje poslovnu zgradu "Holdine" u Sarajevu

Zagrebačka INA oglasila je prodaju poslovne zgrade u Ulici Azize Šaćirbegović 4b u Sarajevu u kojoj se nalazi sjedište kompanije "Holdina".
Početna cijena za zgradu koja ima tri etaže i površinu od 1.003,10 m2, te 611,00 m2 dvorišta prodaje se po početnoj cijeni od 999.791 EUR.
Rok za dostavu ponuda je 3. jun 2015. godine Istra nekretnine

utorak, 26. svibnja 2015.

Građevinska zemljišta 13% jeftinija no 2010. godine

Prema statistikama portala Crozilla.com prosječne tražene cijene građevinskih zemljišta tijekom prošle godine bile su 13 posto niže nego tijekom 2010. godine.
No, osim cijena, u padu je i obujam prodaje građevinskih zemljišta, a Boro Vujović, direktor agencije za nekretnine Opereta d.o.o. iz Zagreba,
za portal Crozilla.com kaže kako su se tijekom prošle godine zemljišta slabo prodavala, te da je suditi tržište nekretnina po njima situacija ne bi bila dobra nekretnine Istra

petak, 22. svibnja 2015.

Grčić objasnio osnovni problem s uvođenjem poreza na nekretnine

Kad se govori o preporukama iz Bruxsellesa za našu Vladu, Grčić kaže kako nema velikog odmaka od prošle godine te da je odrađen ozbiljan i dobar posao.
Gost intervjua jedan na jedan koji je na Poslovnom uzletu grada Splita vodio Mislav Šimatović, glavni urednik Poslovnog dnevnika bio je Branko Grčić, potpredsjednik Vlade stanovi Dubrava Zagreb

utorak, 19. svibnja 2015.

Komisija razmatra dokumentaciju o Beogradu na vodi

BEOGRAD - Komisija za zaštitu konkurencije trebalo da u prvoj polovini juna odluči o prijavi koncentracije koja nastaje zajedničkim ulaganjem Vlade Srbije i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kompanije Eagle Hills, u realizaciju projekta Beograd na vodi, rečeno je danas Beti u Komisiji.
Komisija ne odobrava ugovor koji su 26. aprila potpisali Vlada Srbije, kompanija Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i preduzeće Beograd na vodi, već utvrđuje da li će ugovorenim zajedničkim ulaganjem biti narušena tržišna konkurencija.
Predstavnici Vlade Srbije su najavili da će ugovor o Beogradu na vodi biti dostupan javnosti kad budu ispunjeni svi pravni uslovi, a jedan od njih je dobijanje saglasnosti Komisije za zaštitu konkurencije.
Zajednička prijava koncentracije učesnika u projektu Beograda na vodi podneta je 29. aprila, ali je naknadno dostavljena dopuna dokumentacije.
Komisija o toj prijavi odlučuje u postupku koji može da traje najviše 30 dana od dana dopune dokumentacije.
Ugovorom o realizaciji projekta Beograd na vodi, u vrednosti 3,5 milijardi evra, predviđena je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa, površine oko dva miliona kvadratnih metara, na parceli od 90 hektara na desnoj obali Save, u blizini centra Beograda.
Izgradnje prvih objekata, kako je najavljeno, trebalo bi da počne tokom leta nekretnine Zadar

četvrtak, 14. svibnja 2015.

Modrić kupio kuću u Madridu za 2,3 milijuna eura

MADRID - Luka Modrić kupoio je kuću u ekskluzivnoj madridskoj četvrti za 2,3 milijuna eura. Radi se o kući u kojoj je ranije živio Nicolas Anelka, a nalazi se u naselju La Moraleja.
Prvi susjed bit će mu Crnogorac Predrag Mijatović, također bivši napadač i sportski direktor Reala,
koji je prije 17 godina postigao pogodak za pobjedu od 1-0 nad Juventusom u finalu Lige prvaka stanovi Zagreb Centar

petak, 8. svibnja 2015.

Zaher: Tržište nekretnina postupno se stabilizira

Zamjenik predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Alen Čičak predstavio je proceduru otkupa nekretnina u vlasništvu RH. Posebno se osvrnuo na dokumentaciju koju je potrebno priložiti uz pojedini zahtjev i na poteškoće koje se javljaju pri raspolaganju nekretninama u vlasništvu RH. O promjenama u oporezivanju isporuka nekretnina od 1. siječnja 2015. godine, koje su nastale zbog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dodanu vrijednost i Zakona o porezu na promet nekretnina, govorila je zamjenica ravnateljice Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan. Predstavila je i konkretne primjere te novi obrazac prijava prometa nekretnina. Načelnica Sektora za trgovinu i tržište iz Ministarstva gospodarstva Marija Kulaš predstavila je, pak, Zakon o posredovanju u prometu nekretnina u praksi, s naglaskom na zakonitost obavljanja djelatnosti posredovanja u prometu nekretnina i na posrednički dnevnik koji su posrednici dužni voditi. Mirna Sabljak iz Ministarstva kulture predstavila je temeljnu pravnu regulativu za zaštićenu kulturnu baštinu RH (Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara).
Predavanje o ovrsi na nekretninama, 9. svibnja održat će sudac Vrhovnog suda RH Damir Kontrec. Podrobnije će predstaviti novosti u postupku ovrhe na nekretnini nakon novele Ovršnog zakona iz 2014. godine i uvođenja Financijske agencije u provedbu ovrhe. U predmetima ovrhe na nekretnini, koji se provode od 1. siječnja 2015., Financijska agencija provodi elektroničku javnu dražbu, u svezi s čim su doneseni i
odgovarajući podzakonski akti koji reguliraju postupanje Financijske agencije i odnos prema ovršnom sudu i strankama u postupku iznajmljivanje stanova

srijeda, 6. svibnja 2015.

Indeks cijena nekretnina na godišnjoj razini bez promjena

ZAGREB - Tražene cijene nekretnina na mjesečnoj razini nisu se jako mijenjale (-0,3%) dok su na godišnjoj razini ostale nepromijenjene, pookazuje indeks CentraNekretnina.  U 2006. godini cijene nekretnina na Jadranu, uz povremena kolebanja, prate rast cijena nekretnina u Zagrebu. Međutim, već početkom 2007. godine cijene nekretnina na Jadranu pokazuju brži rast u odnosu na one u Zagrebu. Sredinom 2008. cijene i na Jadranu i u Zagrebu su se ustabilile, i njihova razlika se više ne povećava.
Od 2011. godine razlika u indeksima se ponovno povećava i od onda se razlika nije ustabilila, iako općenito kretanja cijena nekretnina u Zagrebu prate cijene nekretnina na Jadranu. Ovaj mjesec tražene cijene nekretnina u Zagrebu, u odnosu na prošli mjesec, su u laganom padu, na Jadranu su u porastu, dok je situacija obrnuta u odnosu na godinu ranije.
Cijene nekretnina na zagrebačkom tržištu u travnju 2015. niže su za 0,6% u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini tražene cijene nekretnina u Zagrebu i okolici više su za 1,3% u odnosu na travanj 2014.
Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u travnju iznosila je 1.579 eura/m2, što je svega 0,2% niže u odnosu na ožujak,
a 1,6% više u odnosu na travanj 2014. godine prodaja stanova

ponedjeljak, 4. svibnja 2015.

Mali: Eagle Hills ulaže 300 miliona evra u "Beograd na vodi"

BEOGRAD - Prema ugovoru o izgradnji "Beograda na vodi", zemljište na kojem će se podići stambeno-poslovni kompleks biće izdato u zakup na 99 godina, projekat će biti završen za najviše tri decenije, a investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, firma Eagle Hills, uložiće 300 miliona evra, kaže gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
"Tih 300 miliona evra samo su početak ulaganja". rekao je u intervjuu za praznični broj "Politike" Mali, otkrivajući pojedine detalje ugovora koji će tek biti objavljen.
"Zemljište smo izdali u zakup bez naknade i za to dobili 32 odsto vlasništva u kompaniji "Beograd na vodi" d.o.o. Na taj način Republika Srbija dobija deo profita koji će ova kompanija ostvariti", rekao je Mali.
"Za izgradnju dva miliona kvadrata potrebno je 3,5 milijardi evra. Uložite 300 miliona i napravite 300.000 kvadrata, profit od njihove prodaje ulažete dalje, tako da investitor ne treba odmah da da 3.5 milijardi evra u kešu" objašnjava Mali.
Mali je rekao da je investitor obavezan da uloži 150 miliona evra iz sopstvenog kapitala, plus 150 miliona kroz pozajmicu osnivača.
Tu su i mogućnost uzimanja kredita i finansiranje iz avansa od unapred prodatih stanova.
Minimalne uslove zajma propisuje Narodna banka Srbije, ali se pozajmica osnivača daje pod pogodnijim uslovima nego što je klasičan komercijalni kredit i ne postoji rok u kojem se mora vratiti, rekao je Mali.
To su bili uslovi Arapa - daće 150 miliona evra plus još toliko, sve ostalo uzeće od banaka i preprodaje stanova. Treba sagledati korist koju Srbija ima od projekta, dodaje Mali, veliku promociju, jer na svim kontinentima znaju za njega, zatim ulaganje u infrastrukturu i građevinsku industriju, jačanje trgovine i tercijarnog sektora, reč je o milijardama evra. To je šira slika koju treba razumeti.
Mali kaže da u ugovoru stoji da kad se budu birali izvođači radova, pod jednakim uslovima srpski izvođači imaju prednost. To znači da , ako srpska firma ili strana daju ponudu za uslugu ili materijal po istoj ceni, srpska firma će, prema odredbama ugovora, svakako imati prednost.
Arapi su već zvali "Energoprojekt", "Denezu". "Gradinu", "Neimar V", rekao je Mali i dodao da je prijekat namenjen srpskoj građevinskoj operativi, ali ona mora imati konkurentne cene, rekao je Mali stanovi Rijeka