srijeda, 28. siječnja 2015.

Cijene stanova u Hrvatskoj napokon rastu

Cijene nekretnina za stanovanje u eurozoni porasle su u trećem kvartalu prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2013. za 0,5 posto, a čak 2,3 posto unutar EU, pokazuju najnoviji podaci Eurostata.

U odnosu na drugi kvartal taj je porast u eurozoni 0,6 posto, odnosno 1,1 posto u EU  stanovi Zadar

ponedjeljak, 26. siječnja 2015.

Sve slabiji euro pojeftinio francuske nekretnine

Luksuzne vile u New Yorku i Miamiju posljednjih su godina poskupjele, dok su u Francuskoj njihove cijene pale.
Prema ovom istraživanju, u 2009. godini Pariz je bio 10 posto skuplji od New Yorka, a 20 posto manje skup od Londona, dok su u 2014. luksuzne nekretnine u New Yorku bile skuplje 70 posto nego u Parizu, a u Londonu 2,7 puta skuplje nego u francuskoj prijestlonici  nekretnine Rijeka

četvrtak, 22. siječnja 2015.

U prosincu mješovito ostvarenje indeksa iz ankete pouzdanja potrošača

Posljednji podaci HNB-a koji pokazuju rezultate mjesečnog anketnog istraživanja percepcije potrošača u prosincu su zabilježili pogoršanje kretanja indeksa očekivanja potrošača (IOP), dok su ostala dva kompozitna indeksa pouzdanja potrošača (IPP) i indeks raspoloženja potrošača (IRP) zabilježila blago poboljšanje na mjesečnoj razini. Istovremeno, u usporedbi s istim mjesecom 2013. sva tri indeksa zabilježila su u prosincu godišnji rast.
Kompozitni indeks IOP koji odražava očekivanja potrošača za narednih 12 mjeseci po pitanju financijske situacije u kućanstvu te ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj zabilježio je blagi mjesečni pad za -0,3 indeksnih bodova spustivši se sa -24,0 koliko je iznosio u studenom na -24,3 u prosincu. Premda je na godišnjoj razini ostvario blagi oporavak u iznosu od 2 indeksna boda, činjenica je da se kontinuirano nalazi na razinama s negativnim predznakom, odražavajući posljedice dugogodišnje recesije i izrazito nepovoljnih kretanja na tržištu rada.
Istovremeno, indeks pouzdanja potrošača (IPP) koji pored navedenih komponenti IOP indeksa u sebi sadrži i dodatnu procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih 12 mjeseci te procjenu mogućnosti osobne štednje, porastao je s razine -37,0 koliko je iznosio u studenom na -35,6 u prosincu ostvarivši blagi pozitivan mjesečni pomak od 1,4 indeksna boda (+5 bodova više u odnosu na isti mjesec 2013.). Pozitivan doprinos mjesečnom rastu ovog indeksa došao je od nešto boljeg anketnog rezultata koji se odnosi na očekivanja u pogledu veće štednje u slijedećih 12 mjeseci, što je vjerojatno potaknuto očekivanjima potrošača u svezi s novim zakonom o porezu na dohodak (koji bi mogao osloboditi jedan dio uvećanog neto dohotka u svrhu štednje). Istovremeno, negativan doprinos kompozitnom IPP indeksu došao je od lošijeg anketnog rezultata koji se odnosi na procjenu kretanja broja nezaposlenih u narednih godinu dana.
U prosincu je zabilježen i mjesečni rast kompozitnog indeksa IRP koji pokazuje rezultate anketnog ispitivanja na tri razine: ocjenu financijske situacije kućanstva i ocjenu ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te stav o trenutnoj mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo. Ovaj indeks je porastao sa -43,9 u studenom na -42,4 u prosincu dok je na godišnjoj razini zabilježio također pozitivan rast od 3 indeksna boda. Pozitivan doprinos mjesečnom rastu ovog indeksa došao je od boljih anketnih rezultata koji se odnosi na ocjenu trenutnih mogućnosti ulaganja u kupnju trajnih dobara za kućanstvo, što ne iznenađuje obzirom da je pred kraj godine uobičajeno izraženija potrošnja, dodatno potaknuta i sezonskim sniženjima.
No, bez obzira na izvjesne pozitivne pomake u pojedinim indeksima, važno je naglasiti da se sva tri kompozitna indeksa kreću duboko ispod pozitivnih vrijednosti indeksa (koji je inače definiran u rasponu od -100 do 100), odražavajući i dalje visoku razinu potrošačkog pesimizma koji je u pozitivnoj vezi s izostankom oporavka realnog gospodarskog sektora stanovi Zadar

srijeda, 21. siječnja 2015.

Sezonski rast aktivnog stanovništva u trećem tromjesečju

Anketna stopa nezaposlenosti u trećem tromjesečju (15,7%) niža je za dva postotna boda od administrativne stope nezaposlenosti za isto razdoblje koju objavljuje HZZ (17,7%). Međutim, zanimljivo je da je u promatranom razdoblju prosječan broj nezaposlenih osoba prema Anketi o radnoj snazi po prvi puta veći (za 12 tisuća) od broja nezaposlenih prema službenoj evidenciji HZZ-a, što ukazuje na smanjenje broja nezaposlenih osoba koji se prijavljuju na HZZ (prema Priopćenju DZS-a, 12,7% anketno nezaposlenih nije bilo zainteresirano za prijavu službi za zapošljavanje). No istovremeno (prema ILO metodologiji) 9,2% od ukupnog broja registriranih u HZZ-u ne zadovoljava međunarodne kriterije nezaposlenosti. Bez obzira na prisutne metodološke razlike, izvjesno je da će posljednje tromjesečje ponovno iskazati pogoršanja pokazatelja na hrvatskom tržištu rada nekretnine Trešnjevka Zagreb

petak, 16. siječnja 2015.

U studenom 19,4 posto manje odobrenja za građenje

ZAGREB - Tijekom studenog prošle godine u Hrvatskoj su izdana ukupno 572 odobrenja za građenje, što je 19,4 posto manje u odnosu na studeni godine prije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tako se u studenom prošle godine treći mjesec zaredom bilježi pad broja izdanih odobrenja za građenje na godišnjoj razini po dvoznamenkastim stopama - u rujnu je njihov broj smanjen za 15,9 posto, a listopadu za 12,4 posto.
Odobrenjima za građenje izdanima u studenom prošle godine predviđeno je izvođenje građevinskih radova u ukupnoj vrijednosti od 2,53 milijarde kuna, od čega 940,5 milijuna kuna iznosi predviđena vrijednost radova na zgradama, a gotovo 1,6 milijardi kuna na ostalim građevinama.
U usporedbi s jedanaestim mjesecom 2013. godine, predviđena vrijednost radova na zgradama niža je za 1,4 posto, dok je predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama viša čak 130,1 posto od vrijednosti predviđene odobrenjima iz studenog 2013.
Pritom podaci DZS-a pokazuju da se većina radova predviđenih odobrenjima izdanima u studenom 2014. godine odnosi na radove na novogradnjama, na koje se odnosi 423 odobrenja i na koje 'otpada' više od 1,5 milijardi kuna planirane vrijednosti radova.
Kumulativno, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine izdano je 0,8 posto više odobrenja za građenje nego u istom razdoblju prethodne godine, odnosno njih 5.992, a njima je predviđena vrijednosti radova od gotovo 18,5 milijardi kuna.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori ocjenjuju da praktički stagnantno kretanje broja odobrenja za građenje još uvijek ne pruža dovoljno argumenata za nadu da bi se uskoro mogli preokrenuti negativni trendovi u građevinskoj aktivnosti stanovi Dubrava Zagreb

srijeda, 14. siječnja 2015.

Nastavak pada proizvođačkih cijena industrije

Promatrano prema GIG-u godišnji pad proizvođačkih cijena industrije na domaćem tržištu posljedica je dakle prvenstveno pada cijena energije (-8,2%), ali i intermedijarnih proizvoda (-0,8%), kapitalnih proizvoda (-0,6%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (-0,8%). Jedina kategorija proizvoda koja je zabilježila stagnaciju cijena su trajni proizvodi za široku potrošnju.
Promatrano prema NKD-u niže cijene na domaćem tržištu zabilježene su u rudarstvu i vađenju (-5,4% godišnje), prerađivačkoj industriji (-4,4% godišnje) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (-0,1% godišnje) dok je u kategoriji opskrbe vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnost sanacije okoliša zabilježen godišnji rast cijena od 19,2%. Unutar prerađivačke industrije značajniji godišnji pad cijena zabilježen je kod proizvodnje duhanskih proizvoda, odjeće, koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te ostalih prijevoznih sredstava.
Podrška deprecijacijskim pritiscima na domaćem tržištu i u ovoj godini će dolaziti od oslabljene domaće potražnje, izostanka pritisaka s inozemnih robnih tržišta te zamjetno nižih cijena sirove nafte
stanovi Split

ponedjeljak, 12. siječnja 2015.

Početkom veljače nova dražba za prodaju Kamenskog

Nekretnine bivše tvornice Kamensko bile su procijenjene više puta, a iako su prve procjene sudskih vještaka govorile da dvorište i zgrade vrijede 127 milijuna kuna, prema naknadnim procjenama vještaka zgrada je bila procijenjena na 93 milijuna kuna da bi prije prodaje bila napravljena posljednja procjena od 73,4 milijuna kuna koliko je i iznosila cijena na prvoj dražbi. Za pristup dražbi potrebno je uplatiti jamčevinu od 10 posto.
Na prostoru bivše tekstilne tvornice predviđena je gradnja poslovno-stambenog kompleksa, no istraga o okolnostima propasti Kamenskog još nije završena što je ranije potvrdio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.
Zbog zaustavljanja istrage u aferi Kamensko bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića krajem prošle godine prozvao je i bivši ravnatelj policije Oliver Grbić. U intervjuu Osječkoj televiziji Grbić je kazao kako mu je Bajić prije parlamentarnih izbora 2011. rekao da ne bi bilo dobro da policija uoči izbora otvara određene slučajeve, čime je, po Grbićevim riječima, želio zaštititi tadašnjeg većinskog vlasnika Europapress Holdinga Ninoslava Pavića nekretnine Zagreb