petak, 30. kolovoza 2013.

Kvalitetniji i konkurentniji turizam – zajednička nit vodilja

Shvaćajući važnost suradnje i koordiniranja aktivnosti, a vezano uz mogućnost korištenja sredstava iz EU fondova, Ministarstvo turizma je u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Ministarstvom gospodarstva pokrenulo stvaranje Klastera konkurentnosti hrvatskog turizma, koji će omogućiti kvalitetnu identifikaciju, kreiranje i apliciranje projekata na strukturne fondove EU.
Ovakav način udruživanja omogućit će nam svima mnogo jasnije, jednostavnije i konciznije apliciranje projekata i korištenje sredstava iz EU fondova, koji će pridonijeti jačanju kvalitete destinacija i konkurentnosti cjelokupnog turističkog sektora.
Ministarstvo turizma nastavlja s provođenjem programa bespovratnih potpora, pa je tako ove godine osigurano nešto više od 35 milijuna kuna što će se dodijeliti turističkom sektoru kroz devet programa, a turizam je po prvi put prepoznat kao razvojna djelatnost i u nedavno usvojenom Zakonu o poticanju investicija stanovi Split
Jedan od takvih programa - 1000 bazena za hrvatski turizam, usmjeren je na stvaranje dodatne ponude u smještajnom objektu, a njime se može sufinancirati 50 posto investicije, odnosno maksimalno do 50.000 kuna – tvrdi ministar turizma Darko Lorencin.

četvrtak, 29. kolovoza 2013.

POS ipak u listopadu?

Do 30. rujna trebali bi završiti radovi na prvoj od ukupno tri zgrade koje se grade po programu poticane stanogradnje (POS) u Ulici Vilka Novaka, pa bi se stanari u prvu zgradu (A1) trebali useliti u listopadu. Osobnim agažmanom M. Bunića, predsjednika Uprave Zagorje-Tehnobetona stvari su se bitno popravile na gradilištu u Ulici V. Novaka i od sad je dnevno na gradilištu preko 40 ljudi.
Postavlja se parket i stolarija te se obavljaju keramičarski radovi, a riješeno je i pitanje lifta koji će stići 20. rujna. Sve to garantira da će objekt biti gotov do 30. rujna - rekao je Vladimir Kukec, ravnatelj JU Gradski stanovi te dodao da se krenulo i s radovima na zgradi B1 koja bi trebala biti gotova do kraja studenog stanovi Rijeka

utorak, 27. kolovoza 2013.

Ministarstvo ulaže milijun i pol kuna u proširenje Zračne luke

Prvi put otkad je prije 33 godine u promet puštena Zračna luka Osijek-Klisa, njezin će objekt ove jeseni ići u temeljitu adaptaciju i proširenje, u što će resorno Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uložiti gotovo milijun i pol kuna.
Kako i zašto je došlo do toga u trenutku kada se osječki aerodrom, kao uostalom i nekoliko posljednjih godina, može podičiti većinom samo sezonskim putničkim letovima, i to isključivo za domaće destinacije (Zagreb, Split, Dubrovnik), pojašnjava Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek.
Uskoro krećemo u adaptaciju putničke zgrade ZL-a Osijek, a glavni je razlog što je moramo prilagoditi schengenskim pravnim odredbama. Ponajprije, sagradit ćemo dodatne ulaze i izlaze. Ovoga su tjedna trebali krenuti letovi za Zagreb, ali je to, u dogovoru Zračne luke Osijek i zagrebačke kompanije Trade Air, odgođeno za idući tjedan.
Još uvijek traju testiranje sustava distribucije karata i ostale pripreme, a letjet će se svakoga dana u 6.45 za Zagreb i u 15.45 sati za Osijek. Do kraja sezone, 27. listopada, zrakoplovi će letjeti svakog radnog dana za Zagreb, dakle pet puta tjedno, od ponedjeljka do petka.
Nakon niza godina, letova za Zagreb bit će i tijekom zime, i to tri puta tjedno. Karta će stajati šestotinjak kuna, a rezervirat će se preko mreže Croatia Airlinesa te će se moći presjedati, i na druge, inozemne linije nekretnine Istra

ponedjeljak, 26. kolovoza 2013.

Vlahušić potiče zimmer frei i ruši kvalitetu Dubrovnika kao destinacije

Iako se Dubrovnik godinama promovirao kao hotelska i visokokvalitetna turistička destinacija u kojoj posluje čak polovica hrvatskih hotela s pet zvjezdica, Grad Dubrovnik i turistička zajednica u zadnje dvije godine krenuli su u žešću kampanju ekspanzije i promocije privatnog smještaja.
To vodi u rušenje kvalitete čitave destinacije i nije u skladu sa strateškim dokumentima, upozoravaju turistički stručnjaci te hotelijeri i tvrde kako će pogrešna politika napraviti nepopravljivu štetu cijeloj dubrovačkoj regiji.
Napominju ipak da i u privatnom smještaju postoje iznimke, kapaciteti koji kvalitetom nadmašuju i hotelske sobe s pet zvjezdica, no u službenim statistikama ta se kvaliteta ne vidi jer Hrvatska na globalnoj razini nije napravila potrebnu klasifikaciju privatnog smještaja.
Jača promocija dubrovačkog privatnog smještaja krenula je u 2012. godini pod egidom podizanja kvalitete postojećih kapaciteta, no gotovo dvije godine kasnije ispostavilo se da je broj apartmana i soba u Dubrovniku porastao, a najveće pohvale idu baš privatnim iznajmljivačima stanovi Zadar

petak, 23. kolovoza 2013.

Interijer osmišljen do zadnjeg detalja najljepše vizure Splita

Hotel Best Western Art nalazi se nešto izvan povijesne jezgre Splita, no na samo 10 minuta hoda od Dioklecijanove palače i brojnih drugih kulturnih i turističkih znamenitosti grada pod Marjanom.
Sam objekt smješten je u blizini niza kafića, restorana i glavnih trgovačkih centara, a lako je dostupan bilo da dolazite iz zračne luke Split koja je udaljena tek 25 minuta vožnje automobilom, ili iz trajektne luke, koja je ujedno i autobusna i željeznička stanica. Art nudi 36 prostranih i udobnih soba, koje su osmišljene do zadnjeg detalja i uređene u modernom stilu jednostavnih linija i toplih tonova.
Sve sobe opremljene su LCD televizorom sa satelitskim programima i besplatnim pristupom internetu, no i prijenosna računala dostupna su na zahtjev. Sve su sobe klimatizirane, imaju izravnu telefonsku liniju, mini-bar, sef, te SOS i protupožarni sustav dojavljivanja prodaja stanova
Na raspolaganju je bogato opremljena fitness dvorana i teretana, a nakon treninga gosti hotela mogu se opustiti u wellness centru sa saunom i hidromasažnom kadom. U restoranu koji se nalazi u prizemlju bogati buffet doručak poslužuje se od 6 do 10 sati, a a la carte restoran gostima hotela, ali i ostalim građanima na usluzi je svakog dana od 15 do 23 sata.

srijeda, 21. kolovoza 2013.

Do kraja godine završetak prve faze nove zgrade Građevinskog fakulteta

Na prostoru sveučilišnog kampusa, odmah pokraj nove zgrade Poljoprivrednog fakulteta, tijekom ovoga ljeta ubrzano niče novi atraktivan objekt Građevinskog fakulteta u Osijeku, ukupno vrijedan oko 118,3 milijuna kuna, čija bi prva faza trebala biti završena do kraja ove godine.
Podsjetimo, polovinom studenoga 2011. godine kamen temeljac zajedničkim su snagama položili tadašnji ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, osječka rektorica Gordana Kralik, dekan Građevine Damir Markulak, tadašnji potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i Tomislav Martinušić, predsjednik Studentskog zbora toga fakulteta.
Za sada imamo osigurana sredstva za provedbu prve faze gradnje, vrijedne 34,95 milijuna kuna, a rok završetka je dvije godine. Ostalo ovisi o dinamici osiguranja sredstava, ali vjerujemo kako će nova zgrada biti završena u proljeće 2016. godine, rekla je tada rektorica. Inače, projektant objekta ukupne korisne površine oko 9.300 kvadrata jest tvrtka ARP d.o.o. Split, a izabrani je izvođač osječka tvrtka Gradnja.
Odmah nakon završetka prve, slijedi raspis natječaja za najpovoljnije dobavljače i početak druge faze u predviđenom trajanje oko godinu dana, a i za nju su sredstva već osigurana. Konačan završetak treće faze ovisi o tome koliko ćemo brzo uspjeti osigurati sredstva, a to osječko Sveučilište planira učiniti većinom preko Ministarstva znanosti i obrazovanja, djelomice i iz europskih fondova, najavljuje prorektor
novogradnja Samobor

utorak, 20. kolovoza 2013.

Industrijska zona d.o.o. kupuje 18.000 kvadrata za 4,6 milijuna

Gradsko vijeće Bakra jednoglasno je usvojilo odluku o prodaji dijela nekretnine označene kao 2906/1 k.o. Kukuljanovo, površine od 18.000 četvornih metara u prostoru Industrijske zone Bakar na Kukuljanovu, koja je u vlasništvu Grada Bakra, a čija je vrijednost procijenjena na 4.636.800 kuna.
Kako je u obrazloženju odluke kazao gradonačelnik Tomislav Klarić, spomenuta nekretnina bit će prodana TD-u Industrijska zona Bakar d.o.o., a prihod od prodaje planiran je u gradskom proračunu za 2013. godinu na poziciji „prihod od prodaje zemljišta“, gdje je, inače, za tekuću godinu planiran ukupni prihod od šest milijuna kuna stanovi Zamet

ponedjeljak, 19. kolovoza 2013.

Danski investitor gradi četiri zgrade s 22 stana

"Iako je kriza ozbiljno prodrmala tržište nekretnina (pad vrijednosti stanova i do 10 posto), čini se da još uvijek ima prostora za ekskluzivna stambena zdanja, barem u Rijeci.
Naime, nakon gotovih projekta ekskluzivnih stambenih kvadrata na Trsatu (u Sveučilišnoj aveniji) još uvijek aktualne izgradnje na Gomili u Starom gradu (ukrajinski kapital), u Rijeci, točnije u Marčeljevoj Dragi, u Ulici Marina Jakominića niču novi stambeni objekti, čiji će će se "kvadrati“ prodavati po "paprenoj“ cijeni.
Riječ je o projektu "Vrata Kvarnera“, tvrtke "Viking“ (Riječanima poznate po projektu na Trsatu te po tome da je jedan od njezinih suvlasnika i danski poduzetnik Jeppe Frandsen), a u sklopu kojeg će se izgraditi četiri zgrade s ukupno 22 stana. Površina stanova kretat će se od 56 metara četvornih pa do 127 metara četvornih, koliko će zapravo iznositi površine penthousea.
Završetak gradnje najavljen je za srpanj 2014. godine. Kako saznajemo od voditelja projekta Davida Damiša, radovi u Marčeljevoj dragi započeli su prije 15tak dana te se nalaze u fazi iskopa. Vrijednost ove investicije je 27 milijuna kuna.
Neki stanovi u novogradnjama u Marčeljevoj Dragi svojedobno su se prodavali i po 3.000 eura za metar četvorni a da prethodno nisu imali ni kanalizaciju već septičku jamu, dodao je Damiš. Nadalje, iako zgrade još nisu ni dobile svoje obrise, možemo reći da je interes za penthouse, znači onaj najskuplji dio u objektu, izrazito dobar.
Od ukupno četiri penthousea u slobodnoj prodaji, mogli bi reći da je ostao još samo jedan, a kupci su Riječani, rekao nam je naš sugovornik, naglašavajući da se Marčeljeva Draga smatra jednim od najkvalitetnijih dijelova Rijeke po pitanju stanovanja, a osim kvalitetne izvedbe i opreme sa svim pripadajućim certifikatima, ove građevine imaju prekasan pogled na Kvarner odnosno Opatiju
stanovi prodaja Sućidar

utorak, 13. kolovoza 2013.

'Razmišljamo o kupnji nove lokacije za POS-ove stanove u Zagrebu'

U Splitu je pokrenut program izgradnje 206 društveno poticanih stanova (POS) u naselju Kila 3, a ukupna vrijednost projekta je 156 milijuna kuna.
Ovaj su projekat zajednički pokrenuli Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, državna Agencija za pravno posredovanje i promet nekretninama (APN) i Grad Split, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj Gradskoj upravi.
U cjelokupnoj investiciji od 156 milijuna kuna Grad Split će uložiti 26 miljuna kuna, a država, odnosno APN će uložiti 46 milijuna kuna. To su inicijalna sredstva za pokretanje projekta, a radi se o povratnim sredstvima koja će Grad Split i država dobiti kada ljudi otplate svoje stanove- rekao je zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.
Najveća predvidiva cijena četvornog metra ovih 206 stanova je 1.100 eura uz jedinstvenu kreditnu liniju s prosječnom kamatnom stopom od 3,9 posto kroz koju se na poticajima države ostvaruje ušteda za kupca u iznosu od 20 do 30 tisuća eura, ovisno o veličina stana, napominju iz resornog ministarstva.
Uhlir je podsjetio kako se projekt POS-ove stanogradnje u Splitu ponovno pokreće nakon šest godina stanke, pošto je zadnji takav projekt završen 2007. godine kada su na lokaciji Brodarice izgrađena 384 POS-ova stana.
Uhlir je naveo kako se u Zagrebu na nedavno završen javni poziv zainteresiranima za kupnju 330 POS-ovih stanova prijavilo čak 1.500 zainteresiranih kupaca.
Razmišljamo o kupnji i nove lokacije za POS-ove stanove u Zagrebu koje bi gradili po završetku 330 stanova iz sadašnjeg projekta POS-a, kazao je Uhlir.
Najavio je kako će se na jesen pokrenuti i model društvenog najma stanova kojeg, kako je rekao, zajedno priprema nekoliko ministarstva.
Osim toga, naveo je, ponovno je pokrenut i projekt POS PLUS koji omogućava građanima kupnju stanova na tržištu, bez čekanja gradnje novih stanova. Pri tomu je istaknuo kako u Hrvatskoj na tržištu postoji 20.000 neprodanih stanova.
Uhlir je također naveo kako je do sada u Hrvatskoj kroz projekte POS-a sagrađeno 5.200 stanova kojima je ukupna vrijednos 2,5 milijarde kuna, a država je u tomu sudjelovala sa 640 miljuna kuna inicijalnih sredstava.
Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je kako je Grad Split sa ovih 206 stanova obnovio POS-ov program kojega je u travnju ove godine sa APN-om potpisao tadašnji gradonačelnik Željko Kerum.
Do kraja kolovoza izdat ćemo lokacijsku dozvolu za gradnju ovih stanova kako bi se ubrzala procedura, istaknuo je Baldasar.
Direktor APN-a Slavko Čukelja izvijestio je kako do 30. rujna ove godine ostaje otvoren javni poziv zainteresiranim građanima za kupnju POS-ovih stanova, koji je objavljen u dnevnim glasilima real estate Croatia

petak, 9. kolovoza 2013.

Trećina prihoda iz gradskog proračuna

Gradski komunalac Park iz Buzeta je u prošloj godini ostvario 10,3 milijuna kuna prihoda, od čega je 34,5 posto iz proračuna, a preostalo iz cijene usluge. Predstavljajući njegovo poslovanje gradskim vijećnicima, direktorica Ervina Kisiček ga je ocijenila uspješnim te rekla da Park zadovoljava potrebe korisnika unatoč svim materijalnim, financijskim, a posebice kadrovskim ograničenjima.
Projekti komunalne infrastrukture nisu kandidirani za financiranje iz EU-fondova jer za sredstva iz IPARD programa investitor mora biti jedinica lokalne samouprave, a ne komunalno poduzeće. Vedrana Majcana (lista SDP-HNS) zanimalo je kolika je bila vrijednost ugovorenih radova, a koliko je bilo naknadno ugovorenih. Kisiček je odgovorila da je za šest realiziranih projekata rekonstrukcije komunalne infrastrukture i izgradnje sustava javne odvodnje, od čega četiri u starogradskoj jezgri i dvije faze na dionici naselja Most - Juričići, ugovoreno oko 1,1 milijun kuna dodatnih radova stanovi Rijeka

Ulazak Hrvatske u EU neće dovesti do oporavka tržišta nekretnina

U kratkoročnoj ili srednjoročnoj perspektivi moguć je rast na području industrije i logistike, a također i povećanje investicija u nekretnine, budući da će u državu doći investicijski fondovi koji su prije sumnjali u pouzdanost takvih ulaganja. Kad je Bugarska 2007. stupila u Europsku uniju, opseg poslova u 2008. narastao je gotovo za dva puta u odnosu na razdoblje prije ulaska u EU stanovi prodaja Sućidar
Kad su Češka, Mađarska i Poljska stupile 2009., ulaganja u njihove nekretnine povećale su se za 57%, 236% i 84%. Ipak Europa se trenutačno nalazi u recesiji, a članstvo u EU teško može pospješiti nagli rast tržišta nekretnina u Hrvatskoj. Zbog teške ekonomske situacije ista stvar je i s trgovačkim prostorima. Ali na tržištu industrijskih nekretnina, prema mišljenju stručnjaka JLL-a, Hrvatska ima jedinstvene mogućnosti širenja trgovine s Unijom zahvaljujući svojem strateškom položaju.

srijeda, 7. kolovoza 2013.

DRŽAVNI URED: Riječ je o 92 stana, OPĆINARI: Otkud toliko?

Iznajmljivanje i prodaja stanova u vlasništvu RH, koje Vlada RH najavljuje za listopad, neće ići glatko, barem kad je posrijedi Dubrovačko-neretvanska županija, koja službeno raspolaže s 92 stana iz državnog portfelja. Prva prepreka komercijalizaciji državnih nekretnina potpuna je nepodudarnost podataka o broju tzv. državnih stanova na terenu i u evidenciji Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), zaduženog za promet državnim nekretninama stanovi Čukarica
Iz Ureda izvješćuju kako je, od 92 državna stana, 65 u Dubrovniku, 10 u Mokošici, šest u Pločama, tri u Stonu, po dva u Cavtatu i lastovskim Ublima, te po jedan u Babinu Polju, na Lopudu, Korčuli i u Opuzenu. Adrese pojedinih objekata, kažu, ne mogu dati jer onda imaju problema s bespravno useljenim stanarima?! Iz gradova i općina najjužnije županije dolaze sasvim oprečne informacije o brojnosti nekretnina.