utorak, 25. rujna 2012.

Gradi se 300 stanova, kvadrat oko tisuću eura


U riječkom naselju Donja Drenova prošlog je tjedna započela gradnja četiriju zgrada sa 80 stanova, čime se u Rijeci nastavlja projekt izgradnje višestambenih građevina po programu poticane stanogradnje.

Prema istom programu, najavili su iz Agencije za poticanu stanogradnju Grada Rijeke, gradit će se još dvije zgrade sa 120 stanova na Martinkovcu te višestambene građevine u nizu sa 90 do 100 stanova na Hostovu bregu. Riječ je o ukupno 300 stanova stanovi Zagreb i investiciji vrijednoj 150 milijuna kuna, piše Večernji list.

Prosječna cijena po "kvadratu" je 7568,69 kuna na Martinkovcu, 7984,89 kuna na Hostovu bregu i 8310,00 kuna na Donjoj Drenovi. Za stanove na Donjoj Drenovi lista kupaca već je određena prije dvije godine, a gradnju je "zakočilo" sređivanje vlasničkih odnosa oko zemljišta pa će sada lista na provjeru, zbog kreditne sposobnosti kupaca ili možebitnog odustanka nekog od kandidata s liste.

ponedjeljak, 24. rujna 2012.

Mirna primopredaja umjesto deložacije

Umjesto najavljene deložacije zbog dugova, jučer je poslovni prostor u Kandlerovoj ulici, u kojoj je donedavno bila suvenirnica, bio zaključan i prazan. Kako smo saznali u nadležnom odjelu za prostorno uređenje, zakupac je bio informiran o sudskoj odluci o deložaciji zakazanoj za 19. rujna.

No, u utorak se zakupac sam javio stanovi Čukarica i zatražio mirnu primopredaju te je istog dana u 15 sati predao ključeve prostora. Službenici Grada jučer ujutro još su mu jednom otvorili poslovni prostor da bi mogao iznijeti preostalu robu.

nedjelja, 16. rujna 2012.

Još 57 stanova u Sopnici-Jelkovec grad daje u najam


Još bi 57 stanara uskoro trebalo bolje riješiti svoje stambeno pitanje i useliti u prazne stanove u naselju Sopnica-Jelkovec. Riječ je o najmu gradskih stanova po najnižim cijenama na tržištu, a za sve zainteresirane natječaj je otvoren još 15 dana. Najviše je troipolsobnih stanova, njih čak 22, za najam kojih treba izdvojiti prosječno 265 eura mjesečno. To su većinom stanovi veće kvadrature za koje prije nije bilo zainteresiranih. Dobili smo brojne upite pa smo odlučili ponoviti natječaj apartmani Zadar - kazao je Miodrag Demo, predsjednik Gradskog povjerenstva za dodjelu najamnih stanova. Dodao je da je model iznajmljivanja stanova jako uspješan, a ugovor se potpisuje na pet godina.

Pravo za predaju molbe za najam imaju svi koji imaju prebivalište u Zagrebu, a nemaju u vlasništvu nekretninu u Hrvatskoj. U obzir se uzimaju i prihodi pa tako osoba mora biti zaposlena s urednim primanjima, a kao dokaz mora donijeti i ugovor kojim dokazuje svoje podstanarstvo. Mjesečna je najamnina za stanove do 60 kvadrata 80 eura plus 2 eura po kvadratu. Za stan od 60 do 100 kvadrata najam je 115 eura plus 1,75 po kvadratu, a za veće od 100 kvadrata najam je 135 eura plus 1,5 eura po kvadratu.

petak, 14. rujna 2012.

Gradnja solarne elektrane Kanfanar 1


Najveća hrvatska solarna elektrana gradi se u istarskom Kanfanaru. Na zemljištu koje se prostire na 21 tisuću kvadratnih metara uskoro bi trebalo niknuti energetsko postrojenje snage 1 megavata. Kako se u blizini planira gradnja još jedne elektrane iste snage, tu bi se istarsku općinu, inače poznatu po tvornici duhanskih proizvoda, moglo nazvati prijestolnicom solarne energetike u Hrvatskoj. Solarna elektrana u Kanfanaru investicija je teška oko 2 milijuna eura apartmani Istra, a ulagač je zagrebačka tvrtka Petrokov. Tvrtka, inače poznata u sektoru grijanja i sanitarne opreme, prije nekoliko godina odlučila je investirati u obnovljive izvore energije. U prvu elektranu, snage 400 kilovata, koju je sagradio na krovu svoje poslovne zgrade u Svetoj Klari i koja je počela raditi u lipnju, Petrokov je uložio oko 9 milijuna kuna. Elektrana u Kanfanaru za rad bi trebala biti spremna sljedeće godine.

Investitori očekuju povrat investicije za maksimalno 10 godina. Važnu ulogu u projektu ima i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, koja kroz svoje kreditne linije potiče realizaciju projekata obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Izvedbu projekta vodi zagrebačka tvrtka Soltech, čiji je direktor Zlatko Bukovac jedan od pionira primjene solarnih energetskih tehnologija u Hrvatskoj. Bukovac kaže daje gradnja solarne elektrane poput ove opsežan pothvat, kako u projektnom i financijskom, tako i u regulativnom pogledu. Najveći dio investicije financijski otpada na solarne module, no vrsta i količina modula mora se prilagoditi okolnostima. Dakako, najvažnija je insolacija. Općenito je elektrana efikasnija što se južnije nalazi, no Hrvatska se općenito može podijeliti na dva područja, sjevernije i južnije od 45 paralele. Ljudi kod nas često misle da je panel bolji što mu je efikasnost veća, no to nije sasvim točno. Postoje još mnogi faktori. Primjerice, efikasnost polikristaliničnih i monokristaliničnih ćelija s porastom temperature pada, a amorfne ćelije, iako nominalno s manjom efikasnosti, pozitivno reagiraju na porast temperature.

srijeda, 12. rujna 2012.

Kina će nam graditi luke i Microsoft u Kumrovcu


Ministar Hajdaš-Dončić pohvalio se u medijima vrlo ambicioznim planom, u kojem se najavljuje kako će kineske kompanije uložiti i graditi riječku luku, zračnu luku na Krku i Osijeku te riječnu luku u Vukovaru. Još je poželio i da Kinezi grade veliki tehnološki centar u Kumrovcu koji će koštati 6 milijuna eura iznajmljivanje stanova.

Najave svih ovih projekata doista imaju utemeljenje u odluci kineske vlade da investira 10 milijardi dolara u jugoistočnu Europu, ali teško je vjerovati da će Vlada biti uspješna u privlačenju ozbiljnijih investicija. Srbi su, naime, već dobili službenu ponudu iz Kine za izgradnju mostova i cesta.

srijeda, 5. rujna 2012.

Linićev obračun s najbogatijima


Famozni porez na imovinu, koji bi trebao stupiti na snagu prvim danom iduće godine, izazvao je masovni strah kao nijedan fiskalni propis dosad. U tisku su se pojavili izračuni prema kojemu će građani godišnje morati plaćati i nekoliko desetaka tisuća kuna za velike stanove nekretnine Rijeka, vikendice ili drugi, treći, četvrti stan u vlasništvu. Prava je istina da u Ministarstvu financija još ne postoje izračuni. Porezne stope prema kojima će biti oporezovan prvi stan, drugi stan, treći stan... nisu poznate.

Stručnjaci se slažu da bi to trebao biti maksimum o ovoj krizi. “U krizi ne bih za obične građane dirao ništa više od pretvaranja postojećeg komunalnog doprinosa u taj porez“, kaže nam makroekonomist koji je htio ostati anoniman. Naime, Grad Rijeka je imala problem s državnom revizijom, koja je ustanovila nenamjensko trošenje komunalne naknade, i bila je u pravu. Ako je to porez, gradovi ga mogu trošiti na što god žele. Sada se ne smije uzimati od običnih građana, može samo od bogataša. Kod nas, procjenjuje se, tisuću bogataša ima 100.000 nekretnina, i njih treba žestoko opaliti porezom. Nastavlja se Otpori porezu već sad su golemi.

ponedjeljak, 3. rujna 2012.

ZTC nije ni bio na tehničkom



Razlog stopiranja pompozno najavljenoga jučerašnjeg otvaranja Zapadnog trgovačkog centra (ZTC) u Rijeci jest to što u centru nisu završeni radovi. Upravitelj ZTC-a Miro Medar kaže kako suprotno pisanjima nekih medija ZTC nije pao na tehničkom pregledu, već je austrijski investitor Universale International zatražio odgodu tehničkog pregleda jer u četvrtak u podne, kada je bilo najavljeno otvaranje, neke zajedničke prostorije u centru nisu bile završene.

“Većina trgovaca koja je uredila i napunila robom svoje prostore u ovom drugom po veličini trgovačkom centru u Rijeci tako već drugi dan ostaju bez prihoda. Veliki trgovci poput H&M-a valjda će se nekako dogovoriti s investitorom zbog gubitka. U trgovini poput Plodina imate mlijeko i jogurte koji stoje i propadaju jer radovi na centru nisu završeni“, govori Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovačkim centrima i vlasnik tvrtke Jeger, koja ima trgovine Je*s nekretnine oglasnik.

On je svoju trgovinu u ZTC-u opremio i završio, no, kaže, nije iznenađen što se centar nije otvorio jer je bilo vidljivo da radovi nisu završeni. Na kraju nije ni bitno je li pao na tehničkom pregledu ili je kriv investitor kada radovi nisu završeni, ali nama su poslali poruku da je tehnički pregled prekinut, govori Jeger. Investitor kojeg se optužuje da je prerano najavljivao otvorenje jest austrijski Universale International, koji je kao tvrtka osnovan 1990. godine i u potpunom je vlasništvu Bank Austrije, koja je pak u vlasništvu UniCredit grupe.